Próbamerülés

Amikor lemerülsz a víz alá egy másik világba lépsz, egy csodálatos világba

Súlytalan vagy, lebegsz, mintha repülnél. Mások a hangok, mások a fények, nagyon más minden.

A búvárkodás nem az adrenalinról szól, hanem a nyugalomról a békességről, nem kell, és nincs is miért sietni.

Néhány fontos tudnivaló merülés előtt:

A felszerelés:

Hogy levegőt kapjunk a víz alatt, légzőkészüléket használunk.

Ez áll a palackból, a légzőautomatából és a mellényből, ami a lebegésünket hivatott szolgálni.

Azért, hogy mindent élesen és tisztán lássunk, maszkot hordunk.

Merülés közben búvárruhát viselünk, ami eleinte szokatlan, hiszen szűk és vastag, viszont meleg és védelmet nyújt.

A víz alatt az uszonyunkkal úszunk, a kezünket nem használjuk, magunk előtt összekulcsolva tartjuk, persze nem biztos, hogy elsőre menni fog, de ez nem baj.

A felszereléssel nem tudnánk elmerülni ezért ólomsúlyokat viselünk, ez a parton ormótlan és nehéz, de mihelyst a víz alá kerülünk, észre sem veszed.

Egyenlítés:

Az egyik legfontosabb tennivaló az egyenlítés.

A víz jóval sűrűbb közeg, mint a levegő, ezért már kis mélységben is nyomás nehezedik a füledre. Biztos éreztél már ilyet, ha hegyről mentél le gyorsan, vagy lemerültél a medence aljára.

Nagyobb mélységben ez fájdalmas lehet, sőt sérülést is okozhat, ezért egyenlítünk.

Egyszerű: befogod az orrod és csukott szájjal finoman belefújsz, ha jól csinálod mindkét füledben enyhe kattanást érzel, ezzel ki is egyenlítetted a nyomást. Ezt már egy méteren és utána többször süllyedés közben meg kell csinálni, de mindig csak süllyedéskor, emelkedés közben soha. Felfelé magától kiegyenlítődik a nyomás. Merülés közben előfordul, hogy fel- le úszkálunk, ezért ha nem is látod, hogy lefelé megyünk a füled azonnal jelez, ne habozz, egyenlíts, mert ha nagyobb nyomás nehezedik a füledre, nem biztos, hogy sikerül egyenlíteni. Ha mégsem sikerül, az sem baj, jelezd és ilyenkor följebb megyünk, ahol már biztosan sikerülni fog.

Levegővétel:

A víz alatt lassan és mélyen lélegzünk.

ÉS A LEGFONTOSABB! SOHA DE SOHA NEM TARTJUK VISSZA A LÉLEGZETÜNKET!

Maszk viselése:

A maszk akkor jó rád ha az arcodra felhelyezve az orrodon át szívod a levegőt és a maszk az arcodon marad. Ennek ellenére néha bekerül egy kis víz a maszkba, de ez sokkal kisebb probléma, mint gondolnád. Nézz fel, fogd meg a maszkot a kezeddel és lélegezz ki az orrodon át, a kilélegzett levegő kiszorítja a vizet.

A maszkok hajlamosak a párásodásra, ezért párátlanítjuk, erre vannak speciális készítmények és nálad is van ilyen, a nyálad. Egyszerűen köpj bele a maszk belső oldalára, kend szét és öblítsd le. Gusztustalan? Elárulok valamit, sokszor láttam már boltban a polcon párátlanítót, de búvárnál még nem nagyon.

A helyszín:

A próbamerülés történhet medencében vagy élővízben is. A medence ingerszegényebb környezet, de a súlytalanság, szabadság érzését ott is érezheted és gondoskodunk számodra néhány érdekes játékkal. Milyen lehet például víz alatt labdát pattogtatni?

Élővízben minden más, ott találkozhatsz élőlényekkel és víz alatti tájakat láthatsz. Édesvízi környezetben a látótávolság szerény, néha csak 2-3 méter, ezért nagyon kell figyelni, hogy ne kavarjuk fel a vizet.

Minden élővízre igaz a „semmit a kéznek” elv, nem piszkáljuk az élővilágot!

Jelek:

A víz alatt nem tudunk beszélni, az az tudunk, de úgyse érti senki.

Ezért jelekkel kommunikálunk, a legfontosabbakat neked is tudnod kell

A merülés menete:

Segítünk felöltözni és felvenni a felszerelést, néhány dolgot megmutatunk hogyan működik.

Ha megtörtént a beöltözés, indulhatunk a vízbe, ez sokféleképpen történhet. Medencébe általában

a szélén ülve befordulunk, vagy egy nagy lépéssel be lépünk. Élővízben a próbamerülésnél általában a partról besétálunk a vízbe, ritkábban a nagy lépést használjuk.

Séta esetén mindig hátrafelé megyünk, mert az uszonyban nehéz és balesetveszélyes előre közlekedni. A vízbe érve egy OK jel után lemerülünk. A felszerelést először mi kezeljük, neked csak annyi a dolgod, hogy egyenlíts, ússz, nézelődj és élvezd. A kísérőd minden mozdulatod figyeli, minden felmerülő problémát tud kezelni, ha gondod van jelezz neki a megtanult jelekkel.

A próbamerülés általában 20-30 percig tart és maximum 6m mélységben történik a Te biztonságod érdekében.

Ne halogasd, jelentkezz most!