Haász Balázs

Hol kezdődött?

Valahol gyerekkoromban, biztosan. A Costeau filmek, meg az eső élmény, egy MHSZ rendezvényen tartottak bemutatót a “békaemberek”.

2005-ben egy korfui nyaraláson próbáltam ki a búvárkodást, és azonnal megragadott. Megtapasztaltam a szabadság érzését, felfedeztem egy másik világot. Azonnal tudtam, ez kell nekem, én ezt akarom csinálni!

Ekkor még nem vizsgáztam le, de a lelkesedés nem múlt el. A következő években szinte minden évben merültem valahol. Horvátország, Lupa tó, Egyiptom, Málta vizeit jártam meg. 2011-ben lettem vizsgázott búvár. Innentől kezdve rendszeresen merülök minden évszakban, minden hőmérsékletű vízben, legyen az egy 28°C-os tenger, vagy egy befagyott bányató.

Már a kezdetektől vonzott a víz alatti fotózás, az, hogy mások számára is láthatóvá tegyem a víz alatti mesebeli világot. Ma is képes vagyok egy-egy megálmodott képnek szentelni a teljes merülést. Ha nem oktatok vagy vezetek merülést, akkor mindig viszem a gépemet.

A búvároktatóm egy őt ért sérülés  miatt megkért, hogy segítsek neki egy búvártanfolyam gyakorlati teendőiben a kezdő búvárok mellett. Ekkor rájöttem, hogy tetszik a hivatásos búvárkodás, bevezetni az embereket az általam csodált világba. Megszereztem előbb a UEF Divemaster, később a UEF Búvároktató minősítést. Azóta is folyamatosan képzem magam, mind elméletben, mind gyakorlatban is.

Hitvallásom, hogy nem víz alatti sportembereket, hanem víz alatti természetjárókat képzek. A biztonságra és a tartalmas élményekre helyezem a hangsúlyt.

Büszke vagyok minden egyes mosolygó arcra, amelyet az általam vezetett merülés végén látok.